9. We staan nu voor het pand Bredestraat 5

 

Dit pand behoort tot de oudste panden van Oostburg Het pand heeft al meerdere bestemmingen gekend, een rijwielzaak, ooit was hier het Oostburgse postkantoor in gevestigd en nog veel vroeger de plaatselijke ……. gevangenis

Het pand aan de Bredestraat 5 behoort tot de oudste panden van Oostburg.

Het is in 1891 gebouwd als “Huis van Bewaring”. In vroegere tijden werden straffen zoveel mogelijk plaatselijk uitgezeten. 

In 1905 werd hier een “Post en Telegraafkantoor” gevestigd. In 1928 werd de naam: “Staatsbedrijf der Posterijen Telegrafie en Telefonie”, kortweg “PTT” genoemd.

Heeft U het opschrift “”brieven” al ontdekt?

Telegramberichten werden van hieruit verzonden en kwamen hier ook binnen.

Ook plaatselijke telefoonverbindingen werden hier handmatig tot stand gebracht. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw verhuisde het postkantoor naar een andere locatie in Oostburg en werd hier een rijwielhandel gevestigd.

Via de oversteekplaats keert u weer terug naar de andere zijde van de straat en vervolgt de Bredestraat. Aan uw rechterzijde ziet u de voorkant van het Koninging Wilhelmina Lyceum waarover later meer. U vervolgt uw weg over de Bredestraat. Na een wit huis genaamd “Leeuwenhol” kunt u linksaf slaan, dit is de Industrieweg. Daar loopt u tot bij de prachtige mozaiek pilaren van de toegangspoort naar de Oostburgse Watertoren.