7. We staan hier bij t Vestje Kroonwijksingel

’t Vestje is een gereconstrueerd deel van de vestingwerken zoals die in het begin van de 17e eeuw door Maurits werden aangelegd om Oostburg te verdedigen tegen de aanvallen van de Spanjaarden in de 80 jarige oorlog.

Je vindt hier in de buurt de straatnamen ’t Vestje, Vestingstraat en Mauritsstraat.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er ruim 400 huizen volledig of gedeeltelijk verwoest door de hevige bombardementen van de geallieerden. Het doel van de geallieerden was om de Duitsers uit Oostburg te verdrijven.

Helaas kostte het vele burgerslachtoffers.

e Kroonwijksingel kwam gereed in 1949, het jaar waarin Koningin Juliana gekroond werd. De wijk in de vorm van een kroon, lag als een singel rond een der bastions
van de Oostburgse omwalling.

De namen van de straten Finlandstraat, Helsinkistraat, Kotkastraat en Bestevaerstraat vertellen het verhaal van het hout dat door Finland werd geschonken. Het werd met de Bestevaer een vrachtschip uit Kotka (de haven bij Helsinki) naar Oostburg gebracht.

Met het water van “De Veste” aan uw rechterhand loopt u over het geasfalteerde pad tot u bij de aanlegsteiger van het trekvlot komt.

U kunt daar het water oversteken en uw weg vervolgen bovenop de wal of het trekvlot laten liggen en via de groene pijlen op het kaartje om het water heen lopen op het pad langs de gracht.