2. We staan nu in de Meester Hennequinstraat.

 

Aan uw rechterhand ziet u een grote foto van het moment waarop Koningin Wilhelmina op 13 maart 1945 aankomt in deze straat nadat ze een uurtje daarvoor bij Eede – vlakbij Aardenburg – haar eerste stappen op Nederlandse bodem zette na haar verblijf in London.

U ziet de steen links van de voordeur

In het huis links gebruikte ze de thee. Dit was het huis van notaris Meijs.
9 jaar later onthulde Koningin Juliana – ook op 13 maart – een herdenkingssteen.

Mr. P.C. Hennequin was burgemeester van Aardenburg, lid van de Zeeuwse Provinciale Staten en lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hij heeft bijzonder veel gedaan voor de ontwikkeling van Zeeuws-Vlaanderen. In 1908 was hij medeoprichter van de Ambachtsschool voor West Zeeuws Vlaanderen die hier in de Hennequinstraat gevestigd was.
Ook de ontwikkeling van de landbouw in onze streek én de groei van Cadzand-Bad als badplaats had zijn warme belangstelling. Hij was één van de eerste “toeristen“ in Cadzand met een eigen buitenverblijf.
Hij is begraven in de grafkelder van de Familie Hennequin op de Krabbeschans tussen Aardenburg en Sluis.

Met behulp van onderstaand kaartje kunt u naar het volgende punt van de route gaan. Net voor het einde van de Hennequinstraat gaat u rechts en loopt schuin over de parkeerplaats, die ook voor een deel onder het gemeentehuis ligt, langs de achterzijde van het gemeentehuis. De laatste meters loopt u in feite onder het gemeentehuis door tot bij de “glas-in-beton-wand”.