17. Einde van de wandeling op het Eenhoornplantsoen.

In 1713 begon Jacob de la Lys een herberg die hij de naam “De Eenhoorn” gaf. Deze herberg stond midden op dit plantsoen en is verwoest tijdens de Tweede wereldoorlog.

De eenhoorn symboliseert de moed en de geestkracht om telkens weer, na een verwoesting de stad opnieuw op te bouwen. Oostburg is totaal zestien keer verwoest, te beginnen met de Noormannen in 793 na Chr. De laatste geallieerde verwoesting vond plaats tijdens de bombardementen en beschietingen van de geallieerden om de Duitse bezetter tijdens de Tweede wereldoorlog uit Oostburg te verdrijven.

Het helaas verdwenen Eenhoornplantsoen werd aangelegd volgens een ontwerp van de bekende tuinarchitecte Mien Ruys.

Het beeld van de Eenhoorn op dit plantsoen is ontworpen door
Mevr. Messer-Heijbroek in 1952.

De meeste panden aan de noordzijde van dit plantsoen hebben de oorlog doorstaan, terwijl nagenoeg het volledige centrum van Oostburg in puin lag.

We hopen dat u terugkijkt op een boeiende wandeling door een interessant gedeelte van Oostburg. Geniet nog even na op een zonnig terras of bij één van de gezellige horecagelegenheden van Oostburg.

TOT ZIENS !!!!!!

De stadsraad van Oostburg heeft haar uiterste best gedaan om de rechthebbende van het gebruikte beeldmateriaal te achterhalen.
Indien een persoon of bedrijf echter kan aantonen dat toestemming m.b.t. het gebruikte beeldmateriaal vereist was, dan verzoeken wij hem/haar om direct contact met ons op te nemen.