In Oostburg zijn weer nieuwe exposities ingericht

In Oostburg zijn weer nieuwe exposities ingericht. Van 9 november 2018 tot begin februari 2019 zijn de “expositie etalages” te bewonderen.

Martine Speijer – Schilderen

In het pand van “Fierens”, op de hoek Nieuwstraat/Raadhuisplein te Oostburg exposeert Martine Speijer. Martine is geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen en inmiddels 50 jaar jong. Vanaf de lagere school is tekenen en schilderen een hobby die als een rode draad door haar leven loopt. In de jaren negentig is zij 4 jaar naar de kunstacademie in Eeklo gegaan om meer tips te krijgen over het tekenen en verder te oefenen. Daar heeft zij verschillende werken gemaakt met diverse materialen zoals inkt, houtskool, pastelkrijt, kleurpotloden en waterverf. De onderwerpen waren o.a. model- en portrettekenen, stillevens, de natuur en buiten schetsen. In de drukke gezinsjaren die daarna volgden is zij op allerlei manieren creatief geweest met tekenen en schilderen. Onder andere het maken van raamschilderingen op de basisschool en het maken van doeken als decor voor musicals. Het materiaal waar zij op schildert is heel gevarieerd, voor Martine is het de uitdaging om er iets moois van te maken. Vorig jaar is zij gestart om met acrylverf te schilderen. De onderwerpen van haar werk zijn gebaseerd op opdrachten of thema’s die haar aanspreken. Voor Martine een ontdekkingsreis die zich nog verder zal uitbreiden, door kennismaking met andere verfsoorten en manieren van schilderen. Schilderen is voor haar genieten en u mag meegenieten van haar werken in de expositie etalage.

Voor vragen, opmerkingen, ideeën of tips is Martine te contacten via email debakkerspeijer@zeelandnet.nl of kijk voor nog meer van haar werk op haar facebookpagina.

 

In het pand “van Gorsel” op de Markt in Oostburg exposeren Mirjam Puype en Martine de Fouw.

Mirjam Puype – Keramiek

Jaren geleden is Mirjam Puype gaan ‘spelen’ met klei en eigenlijk is dit ‘spelen’ met klei haar hele leven doorgegaan! Het wonder van het scheppen met je handen, is een onvergelijkbaar genoegen op zich. Maar het maakt je ook nieuwsgierig naar wat er nog meer kan. Om dat te ontdekken heeft zij verschillende cursussen gevolgd. Zes jaar is zij naar de kunstacademie in Knokke geweest en nog steeds volgt zij les op de kunstacademie in Eeklo. Zij experimenteert graag met allerlei oxydes en stooktechnieken thuis. De aardetinten ontstaan vaak door oxydes en/of pigmenten te mengen, soms door het toevoegen van allerlei materialen. Daardoor is ieder werk een uniek stuk. Niets moet en alles mag, tot het tegendeel bewezen is. De resultaten worden dan gebakken. Altijd wordt er weer iets nieuws ontdekt en is er verbazing of teleurstelling. Vormen en kleuren in de natuur en dingen die zij toevallig tegen komt, zijn een onuitputtelijke bron. Klei vergt energie en inzet. Soms is het een gevecht met het materiaal. Juist in deze omgeving, Zeeuws-Vlaanderen, waar de klei zo prominent aanwezig is. Dit landje is nu eenmaal voornamelijk uit klei gevormd. Het is een lange reis waar het einde nog niet in zicht is. De afgelopen jaren heb ik op diverse plaatsen in de regio tentoongesteld: Oostburg, Waterlandkerkje, Brugge, Terneuzen en stond zij op verschillende kunstmarkten en ambachtelijke evenementen.

Mirjam verzorgt thuis in IJzendijke cursussen voor enthousiastelingen.
Contact Mirjam Puype:    00 31 (0)6 13 231 043     mirjampuype@hotmail.com

 

Martine de Fouw-Schoonackers

 

Zo’n 15 jaar geleden is zij voor haar plezier begonnen met creatieve bezigheden. Via een krantenartikel over workshops beeldhouwen bracht me tot een eerste kennismaking met hakken in steen. Bij beeldend kunstenaar Annet Wood (Berkhout, N.Holland) heeft zij tijdens diverse workshops begeleiding gekregen omtrent materialen en technieken. Met hamer en beitel begonnen om speksteen – en zachte steensoort – te bewerken. Later kwamen ook andere steensoorten op de werkbok te liggen, zoals albast, serpentijn en marmer.

Meestal laat zij zich leiden door de vorm van de steen en is een abstract object het resultaat. Maar soms heeft zij een beeld in gedachten en probeert dat dan uit de steen te hakken, een hele uitdaging! Pas als zij tevreden is begint het vijlen, schuren en polijsten. Het is dan ook vaak verrassend hoe mooi de kleuren van en tekeningen in de steen naar voren komen. Het resultaat geeft veel voldoening van het urenlange werk.

Na een verhuizing naar Gelderland heeft zij 2 jaar Algemene Vorming (tekenen, schilderen) aan de Kunstacademie Nunspeet gevolgd, maar het afronden van die opleiding was nooit haar ambitie. Het leren van basistechnieken bracht plezier en deze kan zij nu toepassen. Bij de Zwolse kunstenaar/schilder Gerrit Knikker heeft zij veel inspiratie opgedaan en na de kunstacademie heeft zij nog enkele jaren een cursus beeldhouwen gevolgd.

Sinds 2017 is zij weer woonachtig in Oostburg en is inmiddels voor het 2e jaar ingeschreven aan de Kunstacademie haar geboorteplaats Eeklo, richting “Beeldhouwen” (in de brede zin van het woord, dus inclusief boetseren, mallen maken, werken met hout etc.) In plaats van steen richt zij zich nu op ander materiaal, zoals klei en hout, en werkt momenteel aan een beeld uit cellenbeton-blokken (Ytong).

Reacties of vragen: Martine de Fouw  martinefouw@hotmail.com

00 31 (0)6 20 36 86 25