Historische tocht Koningin Wilhelmina wordt gereconstrueerd op 14 maart 2020.

Op dinsdag 13 maart 1945, kwam onverwacht de mededeling dat die dag Koningin Wilhelmina in België was geland en vanuit Maldegem de grens bij Eede zou oversteken. Dit was wegens veiligheidsredenen zorgvuldig tot het aller laatste moment geheim gehouden. Na bij Eede de Grens te hebben overschreden heeft zij, diverse plaatsen in de streek bezocht. En zo heeft zij in Oostburg halt gehouden op de toenmalige markt en een bezoek gebracht aan notaris Mijs in de Mr P.C. Hennequinstraat 2.

Op zaterdag 14 maart 2020 wordt in het kader van “75 jaar herdenking Slag om de Schelde” de route gereconstrueerd welke de toenmalige koningin Wilhelmina heeft afgelegd op 13 maart 1945. Deze rit voorafgaand door een colonne van oude legervoertuigen doet daarbij ook Oostburg aan.

In Oostburg wordt op deze zaterdagmiddag het bezoek aan de Mr. P.C. Hennequinstraat 2 herdacht en na gespeeld door acteurs.

De Koninklijke muziekvereniging Veronica uit Zuidzande was toen de enige muziekvereniging die op dat moment in staat was te kunnen spelen. Op de markt in het zwaar gehavende Oostburg, heeft Veronica bij het uitstappen van Wilhelmina het Wilhelmus ingezet. Het eerste Wilhelmus dat zij hoorde op bevrijd gebied na 5 jaar ballingschap.

In verband met dit evenement wordt de Mr. P.C. Hennequinstraat voor een korte tijd afgesloten voor alle verkeer, dit zal ongeveer 2 uur in beslag nemen.

De route door Oostburg van de colonne van oude legervoertuigen is: Nieuwstraat – Baljuw Veltersweg – Torenweidelaan – Mr. P.C. Hennequinstraat – Nieuwstraat – Oprit – Ledelplein –Eligiusplein – Kloosterstraat-Brouwerijstraat-Bredestraat.

In de Mr. P.C. Hennequinstraat zal een blijvende herinnering geplaatst worden aan dit historische moment !!!

Activiteit Tijdstip
Voertuigvrij maken Mr. Hennequinstraat 13.30 uur
Afsluiten Mr. Hennequinstraat 14.00 uur
Vertelling historie  
Doorkomst Legervoertuigen 14.10 uur
Aankomst stoet “Wilhelmina” 14.30 uur
Schouwspel: Wilhelmus en ontvangst Wilhelmina door waarnemend burgemeester, overhandiging boeket door Mw. de Feijter (dochter van Mw. Bossand), Wilhelmina wordt ontvangen voor een kopje thee in de villa.  
Vertrek stoet “ Wilhelmina” 14.45 uur
Einde evenement en opheffen afsluiting 15.00 uur

Wij hopen dat ook u aanwezig zult zijn bij dit evenement, waarbij we terugkijken op 75 jaar bevrijding. Het zou de sfeer deze middag enorm verhogen indien de bewoners en bedrijven van Oostburg op deze dag de nationale vlag willen uit hangen.

Met dank aan: gemeente Sluis, Stichting Ondernemersfonds Eenhoornstad, Madalco Media, Life&Garden Oostburg.